Henning Larsen trækker sig fra Race Across America

IMG_2972

Henning Larsen er stået af cyklen i verdens hårdeste cykelløb, Race Across America. Mentalt var han ikke i topform, og det gør løbet livsfarligt.

Knap halvejs gennem løbet og fire dage inde i Race Across America, valgte den vestjyske cykelrytter, Henning Larsen, at trække sig fra dette års løb.

– Det var ikke det værd længere. Jeg turde ikke løbe risikoen, og jeg begyndte at tænke på alt det gode, jeg har derhjemme. Det betød mere for mig at være helt sikker på at komme hel hjem, end at gennemføre Race Across America for fjerde gang, siger Henning Larsen.

For de fleste vil 5000 kilometer være en ekstrem fysisk udfordring, men det er ifølge Henning Larsen ikke kilometertallet, som er det hårdeste.

– Det fysiske kan man træne sig til. Men psykisk skal jeg hele tiden være parat, fordi der er riller og huller i vejen, der er helleanlæg, jeg skal uden om, tunge lastbiler og vilde hunde, rådyr eller heste, jeg skal være parat til at reagere på. For ikke at tale om de store temperaturforskelle. Jeg har kørt i temperaturer fra 46 grader til frostgrader, siger Henning Larsen.

På flere af etaperne satte Henning Larsen tider, der var på højde med de bedste, men han forklarer, at man ikke kun skal koncentrere sig om at træde i pedalerne. Der er stejle nedkørsler, som ofte foregår om natten, og i indianerreservaterne i vest, advarer løbsorganisationen om tunge lastbiler og spritbilister, mens de i Colorados bjerge advarer om racerkørere. I vest er vejene trafikeret med tunge lastbiler, hvor man hele tiden mærker vindpustet, når de suser forbi, mens der i øst er tæt trafik på mangesporede veje.

– Løbsorganisationen gør alt, hvad de kan, for at sikkerheden er i orden. Men det er bare vildt herovre. Nogle af de veje, vi kører på, svarer til motorveje i Danmark. De fleste der har cyklet på en landevej i Danmark og mærket en lastbil overhale ved, at det er ubehageligt – men lastbilerne i Danmark er som kattekillinger sammenlignet med her, siger Henning Larsen.

Turde ikke løbe risikoen

Med tre tidligere gennemførte RAAMs, vidste Henning Larsen, hvad han gik ind til og kendte forholdene, der ventede. Han har utallige gange mærket lastbiler komme tæt forbi samt cyklet i en tornado, hvor der kom tagplader flyvende gennem luften. Alligevel har risikoen denne gang fyldt mere.

Forud for løbet styrtede Henning Larsen på mountainbike og fik trykkede ribben, forstuvede et håndled og flækkede hjelmen. Men mens det fysisk er gået over forventning, har styrtet sat sig mentalt og mindet ham om, at han ikke er usårlig.

– Jeg tror, det styrt har sat sig mere, end jeg havde regnet med. Men det vidste jeg ikke, før jeg kom herover, siger Henning Larsen.

Samtidig forklarer han, at han har flere venner, som enten er blevet dræbt eller blevet invaliderede i cykelløb, og den risiko turde han ikke længere løbe.

Takker for hjælpen

Forberedelserne til løbet har været mange for både Henning og holdet, for ikke at tale om de økonomiske investeringer.

– Jeg vil gerne sige tak til sponsorerne. Uden dem, kunne det her ikke have ladet sig gøre. Derfor er jeg også rigtig ærgerlig over, at jeg ikke har kunne leve op til deres forventninger, siger Henning Larsen.

Samtidig vil han også gerne sige tak til holdet for at have hjulpet ham i forberedelserne og den store støtte de ydede i de godt 1800 kilometer af løbet, Henning Larsen kørte.

– Uden holdet var jeg ikke kommet 12 timer ind i løbet. De har været uundværlige, og jeg er dem meget taknemmelig for deres hjælp, siger Henning Larsen.