”Jeg er nok mere nervøs i år, end jeg var sidste år”

Henning Larsen under Race Across America 2012. Foto: Christian Melchior Olesen

Henning Larsen under Race Across America 2012. Foto: Christian Melchior Olesen

Henning Larsen er lige nu i fuld gang med at forberede sit gensyn med verdens hårdeste cykelløb – Race Across America. En gang var ikke nok, så nu venter turen tværs over USA på ny.

Af Morten Bang Larsen

Drømmen er at gennemføre på mindre end ti døgn.

Så kort kan det siges, når man spørger 46-årige Henning Larsen, der i juni giver sig i kast med at cykle tværs over USA.

Under ti døgn er også ambitionen for den garvede ”cykelmotionist” fra Videbæk, der i 2012 – som den blot anden dansker nogensinde – gennemførte det godt 4800 kilometer lange løb – Race Across America.

Læs mere om Race Across America ved at klikke her

 

Et er dog drømme og ambitioner. Noget andet er løbets virkelighed, som Henning Larsen i 2012 lærte at kende på den hårde måde.

”Det løb er så uforudsigeligt. Lige pludselig synes man, det går skidegodt, og lige pludselig er der et eller andet ravruskende galt,” fortæller han og fortsætter:

”Sidste år fik jeg for eksempel svamp i munden, og det var lige ved at tvinge mig ud, fordi jeg havde blærer i hele munden og ikke kunne spise noget.”

Se Henning Larsens 2012-tur i billeder ved at klikke her

 

Det lykkedes dog Henning Larsen og holdet bag ham at gennemføre løbet i 2012 på 11 dage, 18 timer og 37 minutter, og turen lærte ham så meget, at det for ham at se er realistisk at cutte små to døgn af tiden.

Lykkes det, vil Henning Larsen være den dansker, som har gennemført løbet hurtigst, vel at mærke hvis han også formår at holde de to andre danskere, som stiller op i år, bag sig.

Henning Larsen og holdet bag ham forbereder sig til Race Across America 2013. Foto: Peter Gjørup Kristensen

Henning Larsen og holdet bag ham forbereder sig til Race Across America 2013. Foto: Peter Gjørup Kristensen

 

Træningen begynder sidst på natten

Skal den drøm blive til virkelighed, kræver det, hvad de fleste nok vil betegne, som noget mere end bare hård træning.

Henning Larsen skal i de sidste fem måneder op til løbet have 16.000 kilometer i benene, men så er det jo godt, man er a-menneske, som han siger.

”Jeg står op halv fire om morgenen og cykler 45 kilometer, inden jeg begynder på arbejde klokken seks,” fortæller han:

”Det bliver til cirka halvanden times cykling fra morgenen af, og så cykler jeg resten af kilometerne op til 100 på vej hjem om eftermiddagen eller om aftenen.”

Henning Larsen fortæller gerne om sin tur tværs over USA. Her er det på Kvik, hvor han til daglig arbejder. Foto: Peter Gjørup Kristensen

Henning Larsen fortæller gerne om sin tur tværs over USA. Her er det på Kvik, hvor han til daglig arbejder. Foto: Peter Gjørup Kristensen

 

100 kilometer om dagen i snit er nemlig ifølge Henning Larsen opskriften på succes, når man skal tværs over USA på to hjul.

”Sidste år, da jeg kørte løbet derovre, følte jeg ikke, at jeg gik ned rent fysisk, Det var varmen, der tog mig,” siger han og fortsætter:

”Rent motionsmæssigt følte jeg, at det var i orden, og at min krop var god nok, så jeg forsøger et eller andet sted at følge den samme plan og cykle det samme antal kilometer som sidste år.”

 

Læs mere om holdet bag Henning Larsen i 2013-udgaven af Race Across America

 

Da vi møder Henning Larsen midt i februar, er han dog alligevel 200 kilometer foran i sammenligning med træningen i 2012, og det på trods af, at han groft sagt skal have tre lag tøj på, når han skal ud og træde i pedalerne.

”Lige nu er jeg nødt til at dele træningen op i mindre intervaller, fordi det er så koldt, men når det bliver lidt varmere, begynder jeg at cykle direkte på arbejde og så cykle det hele om eftermiddagen eller om aftenen for at få en lidt længere tur.”

Der ud over kommer forårstræningen også til at indeholde en række løb. Det gælder blandt andre en række Brevet-løb på 200, 300, 400 og 600 kilometer.

 

Hennings form for havelåge

”Det er nogle løb, man skal køre, hvis man vil være med i den cykelklub, hvor man kan køre Paris-Brest-løbet, der er et 1200 kilometer langt løb i Frankrig,” fortæller Henning Larsen.

Løbet køres først igen i 2015, så i år bruger han løbene op til som træning til Race Across America. Og det er ifølge Henning Larsen rart at have lidt at se frem til i den kolde tid.

”Det kan godt være lidt surt i øjeblikket, fordi man skal have alt det tøj på og ikke føler, man kan det samme. Lige nu kører jeg også på en gammel cykel, som ikke kører så godt, som dem jeg kommer til at køre på til foråret,” siger han:

”Men omvendt er det også godt, for så føler man, at det hele kører meget bedre, når man så endelig kommer over på en bedre cykel.”

 

Bliv løbende opdateret om Henning Larsen under løbet i USA samt hans forberedelser ved at klikke her

 

Henning Larsen giver også kulden lidt af æren for, at han snart er nede på sin ideelle kampvægt.

”Kroppen forbrænder helt vildt og tosset i den her kulde, og jeg kan allerede se, at jeg har tabt fem kilo siden 1. januar, hvor jeg begyndte at køre som, jeg gør nu.”

Den omtalte kampvægt er for Henning Larsen 74 kilo, og den lille mand har den fordel, at han groft sagt ikke nåede at komme ret meget ud af form, selv om han sidste år gennemlevede sit livs hårdeste cykelløb.

”Jeg har kørt så mange kilometer de sidste 20 år, at min bagdel og krop er vant til at sidde på en cykel, men jeg må indrømme, at det var hårdt at være med de andre ude at køre, efter jeg kom hjem fra turen sidste år,” fortæller han:

”De kørte meget stærkere end mig, og det var fordi, mine muskler var smadret og skulle bygges op igen. Det er simpelthen hurtigheden, der forsvinder, og det tog nok en tre til fire måneder, før den var der igen.”

 

Fire ørkendage skal blive til to-en-halv

Hurtigheden er heldigvis nu tilbage hos cykelentusiasten fra Videbæk, som for alvor kan begynde at se frem mod et gensyn med Race Across America.

Og det kan han med de mange erfaringer fra sidste år i bagagen, hvilket man umiddelbart skulle tro, var en fordel, men i visse tilfælde kan det også være det modsatte.

”Jeg er nok mere nervøs i år, end jeg var sidste år, for der tænkte jeg ikke på, at ørkenen er så lang, som jeg ved, den er nu,” siger Henning Larsen:

”Til gengæld håber jeg, at vi har lært nogle ting, så vi nemmere kan komme igennem den.”

Foto: Christian Melchior Olesen

Foto: Christian Melchior Olesen

 

En af dem er, at Henning Larsen ikke skal fortsætte med fuld hastighed, når rytterne fire til fem timer inde i løbet rammer ørkenen og dens dræbende temperaturer.

Den taktik betød nemlig sidste år, at hans krop kort sagt blev overophedet, appetitten forsvandt, og kiloene raslede af ham, mens meget af tiden gik med at blive kølet ned i stedet for at køre på cykel.

Foto: Christian Melchior Olesen

Foto: Christian Melchior Olesen

 

Han har senere fået at vide, at andre ryttere gik ned og kørte 20 kilometer i timen for ikke at få pulsen for højt op, og holdet arbejder i år også med en anden form for udstyr, der bedre kan køle Henning Larsen ned.

De to ændringer skulle meget gerne resultere i, at de fire dage, det sidste år tog at komme igennem ørkenen, i år bliver til to-en-halv.

”Jeg må indrømme, at jeg blev overrasket over, at ørkenen var så lang. Det var jo cirka 2500 kilometer, hvor der var 40-50 graders varme, men jeg vil dog også lige sige, at så meget tænker jeg heller ikke på den,” siger Henning Larsen.

 

Her på siden kan du løbende følge Henning Larsens forberedelser og selve løbet i USA i juni.